Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Павлова: Нямаме определени цени на изминато разстояние или колко ще струват тол-таксите

Снимка: БГНЕС

По повод подготвяните протести на автобусни превозвачи срещу размера на тол-таксите, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова подчерта, че най-рано в края на годината ще има яснота какви ще бъдат те:
Това са спекулации - в момента се опитват, може би през медиите, да си направят някаква реклама или да си оправдаят някакво повишаване потенциално на цените.

Първото, което трябва да кажем, е че ние нямаме определени цени на изминато разстояние колко ще струва тази такса, 
подчерта министър Павлова.

До края на лятото се очаква да бъде избран изпълнител за изграждането на тол-системата за преминаване по част от пътищата в страната, допълни министърът на регионалното развитие:
Да изработи самия софтуер или системата да бъде разработена целево само за България, която да е собственост и с всичките права на Агенция "Пътища".

Вторият компонент на обществената поръчка включва вече надграждането на рамките, на които тази система вече ще бъде оперирана - ние вече сме монтирали около 250 рамки на пътищата, върху които рамки сега има камери с броячи. Идеята е вече да използваме тези и да ги надградим с допълнително 50. Предвиждаме и два компонента на мобилно проследяване,
обясни още министър Лиляна Павлова.

За системата няма да се плаща със средства от бюджета сега, а след влизането й в действие със събирането на приходите от таксите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна