Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчете 0,7% дефлация през март

Снимка: архив
Месечна дефлация от 0,7 на сто през март регистрира Националният статистически институт (НСИ). През февруари също имаше общо намаление на потребителските цени, движено основно от цените на горивата. Този месец към факторите за дефлацията се прибавя и поевтиняването на някои сезонни зеленчуци.
 
Очаквано продължава поскъпването на цигарите заради новия по-висок акциз от началото на годината. То обаче е 0,2 на сто през март спрямо февруари. По-скъпи са и алкохолните напитки, отчитат от националната статистика. В края на зимния сезон се отчита поскъпване на уредите за отопление, както и на други видове техника. По-високи са цените и на част от перилните препарати и козметичните продукти за лична хигиена. Останалият вид козметика обаче е по-евтин. Намаленията на зимни дрехи и обувки поддържат низходящата тенденция на цените в сектора. Продължава и поевтиняването на горивата, което води и до по-евтини транспортни услуги, включително и на самолетните билети.

При хранителните продукти също има намаление, но то се движи основно от листните зеленчуци, краставиците и доматите. Там поевтиняването е с двуцифрени проценти. При останалите продукти намалението е по-скромно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна