Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларус е готова да положи всички усилия за реализацията на Минските споразумения за Украйна

Даниел Митов разговаря с Владимир Макей от Беларус
Снимка: МВнР
Беларус е готов да положи всички усилия за  реализацията на Минските споразумения, свързани със ситуацията в Украйна, обяви външният министър на страната Владимир Макей. Българският му колега Даниел Митов беше на посещение в Минск и в качеството си на председател на Комитета на външните министри на Съвета на Европа.

Изпълнението на Минските договорености от преди година за прекратяване на военните действия на украинска територия ще послужи като залог за бързото възстановяване на мира в страната, каза беларуският външен министър Владимир Макей:

Минските договорености създават действително добра основа, най-накрая в Украйна да се установи мир и стабилност. Ние сме готови да направим всичко възможно споразуменията от Минск да бъдат реализирани.

Първият дипломат констатира още, че за съжаление в момента няма готова рецепта как да се прекрати конфликтът в Украйна и да се намали напрежението.

Даниел Митов и Владимир Макей посветиха сериозно място на темата "Украйна" по време на срещите си в Беларус. 

Минск обяви, че е готов да даде своя принос за решаването и на друг конфликт в постсъветското пространство, който се разгоря с нова сила през последните седмици -  този в Нагорни Карабах.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна