Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иззеха над 2 тона нелегална ракия за продажба в село Карабурар

Снимка: БГНЕС

Над два тона нелегална ракия за продажба е иззета от митническа група в село Карабурар, община Септември. Пред "Хоризонт" кметът на селото Иван Каменарски призна, че има множество нелегални казани за варене на ракия, но остро разкритикува идеята общините да регулират производството на домашна ракия и да събират акциза от нея.

Митничарите са иззели близо 300 литра ракия от 65 градуса. Останалото количество е между 45 и 60 градуса. Контролът на казаните за варене на домашна ракия обаче със сигурност не е функция, присъща на кметовете, категоричен е кметът на село Карабунар:
Това значи със сигурност, че трябва да се обезпечи финансово и кадрово нов отдел, който да отговаря за това нещо, което няма да улесни нещата.

Идеята беше лансирана от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Идеята кметовете да регистрират казаните и да събират част от акциза обаче се одобрява от сдружение "Българска домашна ракия", което организира протеста в столицата в края на миналата седмица.
Част от средствата, които постъпват в бюджета, да остават за развитие на малките селски общини, обясни председателят на сдружението Стоил Атанасов.

Бюджетът губи поне 50-60 милиона годишно от нелегални казани за ракия, допълни от своя страна председателят на Националната лозаро-винарската камара Радослав Радев:
Това е огромен сив сектор и ние не знаем точно колко е голям той, но той е точно толкова голям, че да може да преработи 200 милиона килограма грозде и още 100 милиона килограма плодове.

За миналата година от акциз от домашна ракия са постъпили близо 750 000 лева, сочат данните на митниците. Официално регистрирани са 1507 казани. Въпреки че "Хоризонт" постави въпроса за направените проверки на нерегламентираните обекти и евентуално наложениете санкции, такава обобщена информация не е предоставена от Агенция "Митници". От там не направиха и коментар за евентуалния резултат от предложението на ГЕРБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна