Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки НПО в Македония сезираха ЕС за обстановката в страната

Снимка: БГНЕС

Общо 84 неправителствени организации от Македония изпратиха писмо до висшите служители и органи на Европейския съюз, в което поискаха да бъде преразгледано решението за произвеждане на избори на 5 юни, да се свика отново парламентът, а президентът Георге Иванов да оттегли решението си за амнистия и да подаде оставка, съобщава "Утрински весник". В писмото се прави оценка на положението в обществото и се заключава, че при такива условия не са възможни честни и свободни избори. 

Изданието съобщава също, че стотина студенти от няколко младежки организации вчера следобед са окупирали правния факултет "Юстиниян Първи" и са прекъснали обучението в знак на протест срещу президентското решение. Студентите поискаха оставката на президента и призоваха своите колеги с мегафон да излязат от лекциите и да се присъединят към техния протест. Те настояха да бъдат освободени техните колеги и членове на Студентския пленум, които бяха арестувани по време на протеста пред канцеларията на президента Иванов в центъра на Скопие.

Същевременно затворници от затвора Идризово са предупредили директора на най-големия македонски затвор, че ще започнат гладна стачка, ако не се разгледа тяхното искане за амнистия, която според затворниците не е била давана от дълъг период.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна