Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Шарков: Критериите за разделяне на здравните дейности на основен и допълнителен пакет са готови

| обновено на 15.04.16 в 20:40
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е готово с критериите за разделяне на двата здравни пакета на основен и допълнителен. Това обяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков.

В основния пакет са включени спешни състояния, онкологични и инфекциозни заболявания, лечението на бременните, родилките и децата, както и на хората с трансплантации.
Допълнителният пакет включва лечението на вече диагностицирани заболявания, чието лечение може да бъде планирано във времето, без да има опасност от влошаване на състоянието. Ваньо Шарков посочи и критериите, по които ще се планира лечението:

Изрично разписваме текстове, с които казваме, че планирането на медицинските дейности в този допълнителен пакет може да бъде извършено, след като са изпълнени следните изисквания – да имаме поставена диагноза, която да дава основание този пациент да бъде плануван за лечение за определен период от време, както и да има обективна медицинска оценка  на здравословното състояние на пациента, а също и да бъде предоставена на здравноосигуреното лице достъпна информация относно сроковете за планов прием, която да дава възможност за вземането на  информирано решение от самия пациент.

Този период на отлагане сме предвидили да бъде различен, защото в някои от случаите не е необходимо пациента да чака два месеца, а в други вероятно може да бъде и по-дълъг периодът. За всяка една клинична пътека ще допуснем да бъде различен период от време, а не да бъде един, допълни заместник-здравният министър.

За всяка клинична пътека от допълнителния пакет е предвиден различен срок за планиране на лечението.

Предложенията ще бъдат внесени в парламента, за да станат част от закон, както изисква решението на Конституционния съд. Заместник-министър Шарков очаква разделянето на пакетите да влезе в сила от 1 април следващата година.

Подуправителят на Здравната каса Иванка Кръстева съобщи, че няма притеснеия, че дадени болници могат да не сключат договори:

Към момента няма риск лечебно заведение през каквито и да било критерии, наредби или решения да не сключи договор с НЗОК. Законодателството е направено така, че волята идва от лечебното заведение, а ние само можем да я изпълним, ако тя отговаря на закона или да откажем, ако тя не отговаря.

Здравният министър Петър Москов не участва в дискусията, въпреки че се очакваше да присъства, заради здравословни проблеми

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна