Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УАДА обяви: Установени са 201 положителни допинг проби за "мелдоний"

Снимка: Sportal.bg

  Световната антидопингова агенция (УАДА) обяви, че до момента има общо 201 положителни допинг проби за забраненото вещество "мелдоний" от началото на годината, предава ТАСС.

  "До момента имаме 201 положителни допинг проби за "мелдоний", който е в списъка със забранените вещества от 1 януари тази година", съобщиха от УАДА.

  По-рано през седмицата УАДА обяви, че съдържание на "мелдоний" от под 1 микрограм на милилитър в допинг-пробите на спортисти, направени до 1 март тази година, са в рамките на допустимото и няма да бъдат считани за нарушение на правилата.

  Сред положителните проби е и тази на лекоатлетката Габриела Петрова, спортист номер 1 на България за 2015 година.

УАДА отне акредитацията на руската антидопингова агенция заради несъответствие с международните стандарти и свързаните с това документи, съобщава ТАСС.

Още на 10 ноември миналата година УАДА официално спря правата на антидопингова агенция на Русия заради неспазване на правилата и забранени да прави анализи на кръвни и уринови проби на спортисти за забранени вещества.

Тогава в доклад на независима комисия на УАДА бяха разкрити за системни манипулации и прикриване на допинг нарушения от страна на руската агенция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна