Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов предупреди, че ще има опити политическата ерозия да засегне и редиците на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов предупреди, че ще има опити политическата ерозия да засегне и редиците на ГЕРБ. 4 хиляди актвисти, министри, депутати, кметове и областни координатори участваха в традиционната работна среща в зала 1 на НДК. 

Премиерът Борисов открои борбата с контрабандата и разработването на газовото находище "Хан Аспарух" като първостепенни приоритети пред правителството. Той посъветва активистите и хората на местната власт от ГЕРБ, че личната им отговорност е най-важната в предстоящите месеци преди президентските избори:

Ние не можем да не бъдем благодарни на хората. Всичко построено се вижда. Те го ползват и го виждат. Тяхната тактика е всеки ден да се опитват да ерозират силата на ГЕРБ и най-силното ни място, това е в чистотата на партията. Дали в скандали, дали в обществени поръчки - целта е някъде, нещо да се хване, затова съм ви събрал, защото всеки един от вас носи пряка политическа отговорност. Всяка партийна организация трябва да бъде толкова чиста, кристална в борбата с корупцията, че темата не трябва да се вдига изобщо при мен.

Премиерът не е доволен от работата на евродепутатите излъчени от ГЕРБ:

Имам претенции към евродепутатите. Брюкселските ви задачи и голямата ви работа е хубаво нещо. Вие решавате големите, европейските въпроси, но няма да забравяте, че вие сте излезли от тук. Всички тези хора са се скъсали да работят да гласуват за вас. Не може г-жа Нинова, многоуважаваната от мен, да се разхожда с един документ, че едва ли не Европарламентът казал, че от България се крадат 30 милиарда. То не можеш да ги нарисуваш, да си ги представиш. Да се обаждам аз, да ги питам: "Какъв е този документ?".

Борисов загатна и за темата с кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори. По думите му, най-голямото достойство на президента би било, да се разграничи от партията, която го е издигнала:

Тогава трябва да се намери друг начин за издигане и за избор. В противен случай, защо ще се блъскаме някой да стане президент, за да се разграничи от нас. Пак не виждам логика за издигане.

Премиерът е категоричен, че основният приоритет пред ГЕРБ остава прозначността на управленето и борбата с корупцията. Той посъветва активистите и хората на местната власт, че личната им отговорност е най-важна в предстоящите месеци и се закани:

Ако докопам някого от вас, милост няма. Къде е Фидосиева? Къде е Павел? Къде е Иван и другият Иван, и третият Иван, които седяха на първия ред на тази партия? Пощада за никого няма да има. Разбира се, такива, които съдействат това да се случи. Повярвайте, подготвил съм доста изненади. Много внимавайте, защото българинът е такъв - вижда, отчита, подкрепя. Само малко съмнение в нас да се появи и сме приключили.

Според Борисов корупцията е била причината и за тоталната управленска криза в ляво:

Бившите комунисти или сега БСП, никога не съм мислил, че тази монолитна, страшно дисциплинирана, мотивирана и политически, и от носталгия, може да се докара на тези 12%. Докара ги корупцията там. ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ. А това може да стане само, ако не си вземете бележка.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов декларира, че са стабилни и акцентира върху коалиционните отношения на кабинета като отбеляза:

Нито веднъж парламентарната група на ГЕРБ не работеше срещу тях, а винаги подкрепяхме всяка една законодателна инициатива, защото знаем, че ние по този начин подкрепяме министър-председателя на България Бойко Борисов. За голямо съжаление, не винаги получаваме тази парламентарна подкрепа от нашите коалиционни партньори.

Не е отговорно да се правиш на опозиция, а в същото време да си мериш процентите, че си в Реформаторския блок - то е смешно - добави Бойко Борисов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени