Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Румъния в спортната гимнастика на Олимпиадата

Без Румъния в спортната гимнастика на Олимпиадата
Снимка: Бончук Андонов

Националните отбори на Румъния- мъже и жени ще пропуснат Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Така за първи път от 1976 година насам женският отбор на северната ни съседка няма да има медал в отборното олимпийско състезание. В отборния турнир участват 12 тима.

На Световното първенство през октомври румънките завършиха 13-и, а трябваше да бъдат в топ 8. Във втората квалификация трябваше да са в топ 4, но останаха седми от осем тима и изпуснаха шанса си. Звездата на тима Лариса Йордаче не участва в тест състезанието в Бразилия заради счупен пръст. В нейно отсъствие отборът водеше трикратната олимпийска шампионка от Атина Каталина Понор, която е вече на 28 години.

Фаворити за отборната титла са американките, които ще опитат да защитят златото си. Основните им конкурентки са тимовете на Русия, Китай и Великобритания. Останалите участници са: Япония, Канада, Италия, Холандия, Бразилия, Германия, Белгия и Франция.

Румъния спечели отборната титла през 2000 и 2004 година, но оттогава отборът върви надолу.

При мъжете отборно ще се състезават Япония, Великобритания, Китай, Русия, САЩ, Швейцария, Южна Корея, Бразилия, Германия, Украйна, Холандия и Франция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна