Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джудистите ни с амбиции за медал от Европейското първенство в Казан

Джудистите ни с амбиции за медал от Европейското първенство в Казан
Снимка: БФ Джудо

С амбиции за медал заминаха тримата най-добри български джудисти за участие на Европейското първенство в Русия. Континенталният шампионат, който е и олимпийска квалификация, ще се проведе в Казан от 20 до 23 април.

В шампионата на Стария континент ще ни представят Янислав Герчев (категория 60 килограма), Ивайло Иванов (81 килограма) и Ивелина Илиева (57 килограма).

За последно България има спечелен медал на Европейско първенство по джудо през 2003 година от Георги Георгиев.

И тримата са в добра форма и се надявам най-сетне да вземем медал след почти 13 години пауза. Много е важно това Европейско първенство, защото сме на края на олимпийския цикъл и до Рио остават само още две големи състезания - Гран Шлем в Баку и Гран При в Казахстан. До момента с квота е Ивайло Иванов, който е на 6-о място в ранглистата, но сега пред него стои целта да остане сред първите осем, за да може да бъде в по-добра позиция при жребия на Олимпиадата. Ивелина Илиева, която се завърна след тежка контузия, изкара два лагера в Япония и в Унгария и сега всичко е наред. Янислав Герчев върви успешно от турнир на турнир и очакваме да надгради своето представяне. Герчев е в първите 40 джудисти в ранглистата, а за Олимпиадата се класират най-добрите 32-ма. Дано да направи призово класиране в оставащите три големи форума и със сигурност ще получи квота. Ивелина пропусна няколко турнира заради контузията, но и тя има шансове да влезе сред 24-те жени, които ще участват на Игрите, заяви генералния секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна