Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха компютърна игра, превръщаща пиесите на Шекспир в анимирани филми

В седмицата, в която се навършват 400 години от смъртта на Уилям Шекспир, британският бард се пренася във виртуалния свят. Университетът на Калифорния е разработил компютърна игра, в която шекспировите пиеси се превръщат в анимирани филми, съобщи Би Би Си. Чрез технология, възпроизвеждаща движенията, студентите се сдобиват с виртуални аватари и така влизат в ролите на известните герои на Шекспир, обяснява проф. Джина Блум – директор на проекта

В същността си това е Шекспирово караоке. Играчите четат репликите, които излизат на екрана, а с технология за пресъздаване на движенията улавяме езика на тялото им. Т.е., за да задвижите аватара си, трябва да движите собственото си тяло.
Така вместо да се запознаят с творчеството на Шекспир на хартия и да се "борят" с архаичния език на поета, студентите могат да изиграят Ромео и Жулиета например: 
Това е интересна смесица между ролева игра, в която влизаш в образа на даден герой, и изживяване във виртуалната реалност, при което се превръщаш в Шекспиров актьор и играеш на сцена.
Много е забавно. Интересно е да можеш да изиграеш ролята и доста намалява страха от това, че си в продукция по Шекспир.
Играчите могат също да избират театралната сцена за представлението си. Освен това в играта са запазени преувеличените движения, типични за актьорското майсторство по времето на Шекспир. По думите на поета "Целият свят е сцена", а днешният трябва да включва и виртуалните, отбелязват създателите на играта.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна