Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 хил. лева за собствениците на животни, умъртвени заради нодуларен дерматит

200 хиляди лева обезщетение ще получат собствениците на животни, които бяха умъртвени, заради заболяване нодуларен дерматит. Ветеринарните власти взеха решение, че ще започнат ваксинация, за да се справят със заразата.

Двеста хиляди лева ще бъдат изплатени на шест ферми в Хасковските села Воден, Черногорово, Радиево, квартал "Марийно" в Димитровград и старозагорските села Воденичарово и Бяло поле. Унищожените до момента животни в тези ферми са двеста. Това обаче не е окончателният брой на говедата, които ще трябва да бъдат умъртвени, за да се ограничи заразата, уточняват от Агенцията по храните.

Оттам съобщават още, че е взето решение да започне ваксинация на животните. Планът за ваксинация включва всички едри преживни животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив и всички южни общини на областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград. Предвиждат се 350 хиляди дози ваксина като това са половината едри преживни животни в страната. За да се премине към ваксинация, съгласно европейското законодателство, първо трябва да бъде констатирано заболяването на територията на страната, тъй като в Европейския съюз не се допуска превантивно имунизиране за това заболяване.

България вече е поискала от Европейската комисия количества ваксина и предстои да бъде изпратена нотификация до комисията. Проблемът при ваксинирането е, че след него в продължение на три години, не се позволява износ на животни от пострадалите области.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна