Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът реши защитните съоръжения по границата да се изграждат без обществени поръчки

Снимка: БГНЕС

Изграждането на защитни съоръжения по границата ще става без обявяване на обществени поръчки. Това реши окончателно парламентът с приетите на две четения на промените в Закона за обществените поръчки. Предложението е на депутати от Патриотичния фронт. Неговият съпредседател Валери Симеонов уточни:

За да се аргументирам колко е необходимо от гледна точка на ситуацията с развитието на бежанския поток завършването на тази ограда, конкретно и поръчките, които трябва да бъдат реализирани, са свързани с един участък от около 77 км, 65 км по течението на река Резовска, които не са проектирани, даже и 12 км в района на Хасковска област по течението на река Тунджа, които също не са проектирани.

Според БСП сега цената на оградата е скочила от 250 хиляди на 1 милион лева за линеен километър. Таско Ерменков от левицата настоя да се търси отговорност на правителството, пропуснало проектирането на 65-те километра:

Как може да бъдат пропуснати 65 км от границата да бъдат проектирани? Сега се налага ние да правим пак промени в Закона за обществените поръчки, който трябваше да бъде прозрачен, да гарантира да няма проблеми с цените, да няма избрани наши хора, да бъде всичко на конкурсно начало.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна