Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националното сдружение на общините ще настоява да влезе трета основа за изчисляване на таксата смет

Снимка: Дневник

Спазването на принципа – замърсителят плаща цели проектът на Министерство на финансите за промени в Закона за местните данъци и такси. Емил Савов – заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, коментира темата в предаването "Преди всички". Според него има известни притеснения:

Редица важни, постигнати договорки за видовете основи в момента отсъстват от проекта. И имам чувството, че ще се върнем на една точка, която вместо да води напред, води назад. Тъй като, да речем, други национални показатели, като алтернатива на количество, като разгърната застроена площ или незастроена, коригирана с коефициенти за всяко населено място, това е отпаднало в сегашния вариант. Това беше една от най-бързо приложимите алтернативни основи, ако искаме от 2017-а да се откъснем от данъчната основа. Това, което в момента се предлага като алтернатива на количеството, е брой ползватели на услугата в имота, като, може би, единствена алтернатива. Тъй като никой не знае в България кой къде живее, независимо че имаме настоящ и постоянен адрес, брой ползватели на услугата може да бъде определен ясно и точно само с декларативен режим. Това означава, че ако едно община го възприеме, всички собственици на имоти до края на ноември, за да могат да определят размера на таксата през декември, трябва да декларират в общината броя на ползвателите за всеки имот. Мисля, че е повече от ясно, че това няма как да стане за един, два и ли три месеца. И затова алтернативата с площта, която пак не е съвършена, но позволява по-бързо да се откъснем от данъчната оценка, предполагам, че ще си настояваме на нея на нашето заседание на УС, който е следващата сряда. 

Националното сдружение на общините ще настояват да влезе тази трета възможна основа за изчисляване на таксата, която трябва да се плаща за сметта. Със стесняването на основите се намаляват възможностите на избор и се оскъпява изкуствено услугата, заяви Савов.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Милушева с Емил Савов. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна