Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

"Обстановката ври, нужен е разум", пише македонският "Утрински весник" за засилващите се протести в Македония. Планираната за утре среща на лидерите на четирите основни македонски партии във Виена е поставена под въпрос. Причината – искането на опозиционния лидер Зоран Заев да бъде отменена амнистията, обявена от президента Георге Иванов, и отлагане на изборите, насрочени на 5 юни. По повод новите ходове на Заев проправителственият вестник "Вечер" пише, че той прибягва до тях, за да избяга от волята на народа. Според вестника Заев има за цел не решаване на кризата, а нейното задълбочаване.

"Бившият президент Траян Бъсеску не може да се отърве от съдебните проблеми", пише румънският вестник "Адевърул", като отбелязва, че Бъсеску, срещу когото са заведени десетки наказателни дела, е попаднал под нови обвинения – този път за пране на пари. Според всекидневника тези обвинения се наказват с 10 години затвор.

"Русия укрепва подводния си флот и това засилва напрежението със Съединените щати", пише "Ню Йорк таймс". Вестникът отбелязва, че най-големият брой от две десетилетия руски щурмови подводници кръстосват бреговете на Скандинавието, Средиземно море и Северния Атлантик. Цитирани от "Ню Йорк таймс" представители на американските военноморски сили изразяват безпокойство, че ще се увеличи броят на руските подводници, които плават в Средиземно и Черно море. В момента Русия има само едно средиземноморско пристанище в Тартус, Сирия. Американски военноморски представители обаче заявяват, че Москва иска да изгради и други, вероятно в Кипър, в Египет или в Либия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени