Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за имунен дефицит в Александровска болница

Снимка: Архив

От днес до 29 април в клиниките по педиатрия и по имунология на Александровска болница ще се проведът безплатни прегледи за хора, страдащи или имащи съмнения за вроден имунен дефицит.

В двете клиники на Александровска болница ще се преглеждат всички, записали се предварително телефон 0877 570 898 или 02 92 30 309. Първичните имунни дефицити се дължат на дефект в генетичните комбинации и спадат към редките заболявания, това каза през „Хоризонт“ д-р Спаска Лесичкова, имунолог в клиниката по Имунология с банка за стволови клетки към Александровска болница:

Седмица, която се организира вече три или четири години в нашата клиника. Идеята ни е всички хора, които се съмняват, че имат някакъв проблем, да дойдат, да се консултират безплатно с клинични имунолози, а от тези хора да се отсее, има ли такива с подобни имунни дефицити и да се приемат, да се диагностицират и да им се започне адекватна терапия. Практиката ни сочи, че от преминалите ни пациенти, поне у едно около 10% се открива такива имунни дефицити и ние ги лекуваме. Записват се на горещите телефони, които са посочени.

По данни на националния регистър диагностицираните пациенти у нас са 164, но болните най-вероятно са повече.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна