Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със скандал започна дискусията „Бежанската вълна и доброволческите отряди“

| обновено на 22.04.16 в 12:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Със скандал започна дискусията за ролята на доброволческите отряди по границата, която се провежда днес в Малко Търново. Дискусията се провежда по инициатива на дирекция "Гранична полиция" по повод проблема с гражданските арестина мигранти през последния месец.

Представители на организацията за защита на българските граждани обвиниха ръководството на МВР в полицейска репресия срещу тях. По данни на директора на „Граничната полиция“ в Елхово - Радослав Сотиров, от началото на годината до сега бежанският поток е намалял значително в сравнение с миналата година.

Щателна полицейска проверка е извършена на двете коли, с които пристигнаха в Малко Търново представителите на организацията за защита на българските граждани. Това стана причина от сдружението да определи действията на полицейските служители, като репресия срещу тях. Ако сте жертва на необективна проверка и несправедлива полицейска дейност, подайте сигнал. Това посъветва представителите на организацията, главен комисар Георги Костов, който присъства на дискусията. След първоначалната остра реакция на младежите обаче, те постигнаха споразумение с представителите на Министерството на вътрешните работи, за съвместни действия с гранични полицаи по обход на граничните зони. Двойно е намалял бежанският поток от началото на годината до сега, в сравнение с миналата година, сочат данните, представени от директора на „Гранична полиция“ - комисар Радослав Сотиров. 2548 са били задържаните имигранти, през първите четири месеца на миналата година. 1274 са задържаните лица за същия период, тази година. 50 са повдигнатите обвинения срещу каналджии от началото на годината досега, каза още Радослав Сотиров.

С бързи темпове продължава строителството на ограда по българо-турската граница, увериха от Областната управа в Бургас. Още 50 километра от съоръжението трябва да бъдат завършени до три месеца. В момента се проектира изграждането на ограда по поречието на река Резовска, уточни заместник-областният управител Владимир Крумов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна