Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДСБ: Има тежки злоупотреби в "Гражданска въздухоплавателна администрация"

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

ДСБ сигнализираха за тежки злоупотреби в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Партията разполага с фрапиращи данни за издаване на сертификати на авиокомпании и пилоти, които извършват летателна дейност, без да имат право за това. От Министерството на транспорта съобщиха, че директорът на институцията Минчо Цветков е бил освободен още вчера. 


При извършени проверки са констатирани нарушения, които сочат, че пилоти от определени авиокомпании нямат право да превозват пътници. Закононарушенията са установени от самите контролните органи на "Гражданска въздухоплавателна администрация", но били потулени, заяви заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов: 
Става въпрос за три авиокомпании – Би Ейч Ер, "Фортуна" и "Ер Макс". 
При извършена проверка в "Авиоотряд 28", правителствения авиоотряд, е било установено, че пилотите, които експлоатират един от вертолетите – "Аугуста 109 Е", също са били неправоспособни.

Транспортният министър Ивайло Московски е бил уведомен за злоупотребите, обаче не е взел отношение, твърди Атанасов. При кадровите назначения в "Гражданска въздухоплавателна администрация" също има сериозни нарушения:
На основните звена в ГВА с контролни функции, които имат отношение към сертифициране на авиационния персонал и на авиационната сигурност, са назначени без конкурс лица, които не отговарят на длъжностната характеристика за заемането на тези постове. Образно казано, тези, които трябва да раздават книжките, те нямат книжки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени