Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев подписа Парижкото споразумение за климатичните промени

| обновено на 22.04.16 в 20:14
Снимка: Прессекретариата на президента на Република България

Президентът Росен Плевнелиев подписа за Република България Споразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Това се случи на официална церемония в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният глава изрази надежда, че ще бъдат предприети решителни действия за по-бързото му ратифициране и прилагане от държавите:

Гордея се, че като представител на България положих подписа си под документ, който очертава бъдещето на планетата до края на XXI век. Преди четири години тръгнахме по този път, изведохме смислените приоритети и няколко години по-късно светът ги припозна. Можем да се гордеем с това.

175 страни подписаха Парижкото споразумение за климата. Никога досега международно споразумение не е било подписвано от толкова страни за един ден. Петнайсет от подписалите страни, повечето от които са малки островни държави, вече са ратифицирали споразумението, целящо да забави климатичните промени. То обаче ще влезе в сила, едва след като бъде ратифицирано от 55 страни, отговорни за най-малко 55 на сто от парниковите емисии.


Френският президент Франсоа Оланд призова света да превърне Парижкото споразумение в действия, за да с изправи срещу спешния проблем с глобалното затопляне. В обръщението си по време на церемонията Оланд подчерта още, че изминалите месеци са били едни от най-топлите през последните години и призова Европейския съюз да ратифицира пакта до края на тази година.

Развиващите се страни не бива да понасят последствията от проблеми, които те самите не са създали, подчерта в речта си канадският премиер Джъстин Трюдо:

Амбициите на Канада надхвърлят преодоляването на предизвикателствата на наша територия - ние трябва да изиграем своята роля като подкрепим развиващите се страни, защото не трябва да бъдат наказвани за грешки, които не са техни, нито пък трябва да бъдат лишавани от възможността да отглеждат екологично чисти култури, с каквито развитите нации вече разполагат.

Хуманитарната кауза е ясна - знаем, че най-бедните граждани на света ще бъдат най-силно засегнати от климатичните промени. Те ще направят дори още по-трудно всяко предизвикателство, пред което се изправяме в световен мащаб - независимо дали става въпрос за осигуряването на сигурност или храна, или за нуждите на бежанците, 
подчерта още Трюдо.

СнимкаХоливудският актьор Леонардо Ди Каприо, известен с позицията на природозащитник и активист за по -чиста природа, призова делегатите към бързи действия за прилагане на споразумението:

От вас сега зависи да направите това, което са правили всички велики лидери - да ръководите, да вдъхновявате, да давате сили. Днес можем да се поздравим, но това няма да означава абсолютно нищо, ако се върнете в страните си и не направите нещо повече от обещанията в това историческо споразумение. Сега е моментът за смели и безпрецедентни действия!

Споразумението за борба с климатичните промени беше договорено на конференция в Париж през декември миналата година. То предвижда да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна