Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година има значително повече актове по Закона за лова

Снимка: БГНЕС

От началото на годината Регионалната дирекция по горите в София е издала два пъти повече актове по закона за лова в сравнение с цялата минала година. За "Хоризонт" директорът й Мартин Иванов посочи, че заради новите изисквания по закона за горите се увеличават и актовете, свързани с незаконния добив на дървесина.

За цялата минала година по Закона за лова са издадени 14 акта, а само за първите три месеца за тази година те са вече над  30, като последният случай е от вчера, каза Мартин Иванов:
Вчера около 2.00 часа в Бухово е спрян джип, в който е установено наличието на част от трупа на сърна. По случая сме съставили акт за установеното нарушение по Закона за лова. В джипа служители на МВР от служба КОС са установили наличието на боеприпаси и също така ще отнемем превозното средство, тъй като по Закона за лова тези превозни средства, които се използват за такива нарушения се отнемат в полза на държавата. 

Около 500 са издадените актове от началото на годината по Закона за горите. Установените нарушения по този закон са повече в сравнение с този за лова, тъй като са по-лесно наказуеми, обяснява Мартин Иванов:
Проблемът в тия случаи е, че много трудно се установява нарушението, а още по-трудно се доказва в съда. Докато при дървесината имаме много повече способи, средства и контролни механизми за установяване и разкриване на нарушенията. Тук няма следи, не остава отрязан пън от отрязаното дърво, както е при дървесината, просто много по-малки са ни шансовете да заловим тези лица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна