Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръводарителска акция на Цветница

| обновено на 24.04.16 в 15:34
кръводаряване
Снимка: БГНЕС

На Цветница Българският червен кръст /БЧК/, Националният център по трансфузионна хематология и Православната църква организират доброволно кръводаряване в цялата страна.

Най-големите църкви в страната днес станаха центрове за кръводаряване. Всеки ден стотици българи се нуждаят спешно от кръвопреливане - обясниха от Българския червен кръст:

Всеки ден стотици се нуждаят от кръвопреливане в резултат на многото операции, на многото заболявания, които изискват непрекъснато да се използва дарена кръв и кръвни съставки. В България, за съжаление, едва 22 на 23 на 1000 души от населението са тези, които са кръводарители. Нормално в ЕС, страни като Гърция имаме 50:1000, Германия 37:1000, 32:1000 са във Франция. И това означава, че имаме още много какво да свършим заедно в подкрепа на тази хуманна кауза, да дариш живот на някого с частица от себе си,обясни заместник генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска.

Д-р Николай Андреев, директор на Националния център по кръвопреливане, каза:

Хора, които могат да дарят кръв, ще помогнат на много хора в страната.

Първият кръводарител в храма "Св. Александър Невски" сподели:

Казвам се Орлин Колев. Има много хора, които се нуждаят от кръв и тъй като кръвта е ценна, трябва да се дарява, не може да се продава. Не е хуманно според мен и аз затова дарявам.

Архимандрит Дионисий каза:

Хората имат нужда да са в близост с Бога именно чрез храма, а пък това е една много благородна цел – да се помага на хората, които имат нужда от кръв, а те стават все повече и повече.

Патриарх Неофит благослови българите в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Той припомни значението на Цветница с разказ от Евангелието:

Осанна на Сина Давидов! Благословен Идещият в име Господне! Така посрещаха някога йерусалимци влизащия в техния град, възседнал осле, Господ. Радост и надежда бяха превзели умовете и сърцата им и – както ни разказва Евангелистът – "повечето от народа постилаше дрехите си по пътя; други сечаха клони от дърветата и постилаха по пътя, защото те чувстваха и виждаха, че близо е вече Господ – Възкресението!







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна