Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Цветница

| обновено на 24.04.16 в 11:47
Снимка: архив

Православната църква почита днес празника Вход Господен в Йерусалим, наречен от народа Цветница. Празникът, наричан още Връбница, се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Патриарх Неофит оглави тържествената Света литургия в катедралата „Св. Александър Невски“.

В празничната служба ще участват също Браницкият епископ Григорий - викарий на патриарха, председателят на патриаршеската катедрала архимандрит Дионисий и главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим.

Празникът е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Той е бил смятан за Син Божи, след като на предния ден е върнал от мъртвите Лазар, брата на Марта и Мария.

На днешния празник вярващите носят в ръце клонки - в Европа маслинови, лаврови, върбови, от зеленика, розмарин или стилизирани палмови листа, както и пролетни цветя. На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител.

В Ловеч Цветница ще започне със Света литургия в катедралния храм „ Св.Св. Кирил и Методии“. Там ще се събрат и момите, които ще участват в ритуала „По вода“, обясни Димитрина Тренска:

Те ще са си сплели цветните венчета, ще направят шествие заедно с духовия оркестър до пешеходния мост до Общината. Там ще си хвърлят венчетата и момичето, чието венче е най-бързо, ще бъде обявено за кумичка.

Хиляди жители и гости на Ловеч днес ще могат да се докоснат до традиционните български занаяти и да се насладят на богатството на автентичния ни фолклор

Общината в Сливен пък обещава на жителите на града нов „цветен килим“ в края на май. Със засаждането на цветята градския център ще бъде облечен в червени, сребристо бели и тъмнозелени цветове.

В Ямбол от църквите в града днес, освен традиционните стръкчета от върба, се раздават и палмови клонки.

Близо  8 000  плевенчани носят имена на цветя, сочи статистиката. Най-често срещаното име е Маргарита, следвано от Цветан и Цветелина.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна