Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На преговори в парламента:

Президентът ще решава дали референдумите да съвпадат с национални избори

Уточниха условията за заличаване от избирателните списъци

| обновено на 26.04.16 в 12:46
Снимка: БГНЕС



Имена от избирателните списъци ще бъдат заличавани, ако човек не е гласувал в два последователни национални, еднакви по вид избори. Това стана ясно след продължила два часа среща в парламента между премиера Бойко Борисов, представители на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Решено е също изборната кампания да бъде 30 дни, както досега, остават и социологическите проучвания.

Извънредната среща имаше за цел да се обсъдят отново обсъдени спорните въпроси, свързани с промените в Изборния кодекс. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви:
Дебатът, който водихме по текстове, по които намираме общ консенсус. Искаме да ви запознаем с това, което е безспорно и по което имаме абсолютна консолидация. Всичко, свързано с местна коалиция – ще се даде възможност да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които подкрепят и формират тази местна коалиция, без да се изписва наименованието, както досега беше практика – като "Местна коалиция за бъдещето на Несебър". Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които подкрепят и формират тази местна коалиция, за да ограничим възможността на тези корпоративни и икономически коалиции, които се създават.

От компетенцията на президентската институция ще бъде дали референдумите да съвпадат с националните избори. Регламентът ще бъде уреден в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. Миналата седмица парламентът прие, че допитване по дадена тема и национален вот не могат да бъдат две в едно, ако са в една и съща година.

След срещата стана ясно, че ще се бъде обсъдено и предложението на Реформаторския блок в една държава да могат да се откриват до 50 секции, а не да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства. В преходните разпоредби на Изобрния кодекс ще се запише, че се допускат изключения. 

В началото на пленарното заседание независимият депутат Лютви Местан предложи законопроектът за Изборния кодекс да спре да се обсъжда и "да отиде на бунището, където му е мястото":
Това е единственият наистина елегантен начин парламентът да си спести този срам. Аз не знам с какви очи от тук нататък български делегации ще се срещат с български мигранти в Чикаго, Лондон, Брюксел или където и да е по света. Това престъпление беше подготвено още в парламентарната комисия с предложението за отпадане на 32 нарочен многомандатен избирателен район "Чужбина".

Четин Казак не пропусна да отбележи, че ДПС се е противопоставило на приетите вече текстове, докато хората на Местан не са били в залата: 
Ние от ДПС, с оглед навсички допуснати огромни нарушения в гласуваните текстове и де факто превръщането на този законопроект за изменение на Изборния кодекс за абсолютно вреден за българската демокрация, предлагаме с решение на Народното събрание да бъде оттеглен обсъжданият законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

В крайна сметка и двете предложения не бяха приети дори след прегласувания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна