Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След почти две години ремонт изцяло обновената Централна гара на София беше открита официално

Снимка: БГНЕС

След почти две години ремонт, изцяло обновената Централна гара на София беше открита официално. Първият основен ремонт на гарата от 40 години насам струва около 70 милиона лева. 

Всичко е обновено, от пода до тавана, където има инсталирани фотоволтаици, които произвеждат ток и така гарата е енергоефективна. Подменени са и всички ескалатори, които водят към пероните и осигурават връзка към всички видове обществен транспорт. Така след почти 20 години ескалаторите на гарата отново се движат. Има и нови асансьори, които помагат на хората с увреждания да стигат по-лесно до пероните. На гарата има и детски кът, и спортна зала, и понеже на едно такова публично място няма как да не става дума за сигурността, то тя е осигурена с над 190 камери, както и с жива охрана. Покрай обновяването са запазени някои архитектурни детайли като старата мозайка и емблематичният часовник над централния вход. 
Така Централната столична гара посреща пътниците от днес, а министърът на транспорта Ивайло Московски посочи няколко от новите жп отсечки, които могат да поемат пътниците като алтернатива на автомобилния трафик:
Готови сме от предишния програмен период с отсечката от Капитан Андреево - Свиленград, Димитровград, Пловдив и Септември, може би до месец ще я открием. Там влаковете ще могат да се движат със скорост до 200 километра в час. Надявам се до 3 години цялото направление турска - сръбска граница да бъде модернизирано

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна