Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови успехи за Доналд Тръмп и Хилари Клинтън на първичните избори в САЩ

| обновено на 27.04.16 в 09:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнесменът Доналд Тръмп победи на предварителните избори в пет щата по източното крайбрежие на Съединените щати – Кънектикът, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд, докато в битката за партийната номинация при демократите Хилари Клинтън си осигури мнозинството делегати в четири от тях – Делауер, Кънектикът, Мериленд и Пенсилвания. Съперникът й Бърни Сандърс спечели в Роуд Айлънд. 

В речта си след победата пред симпатизанти във Филаделфия Клинтън заяви:

Нашата кампания е за възстановяване увереността в това, че можем да решаваме проблемите заедно с постигане на резултати, които помагат на хората да следват мечтите си. 

Резултатът на Клинтън се смята за утвърждаващ, защото броят на нейните делегати към момента прави математически невъзможно Бърни Сандърс да спечели на конгреса през лятото.

Очакванията са въпреки това Сандърс да продължи с цел да събере още подкрепа, която да му помогне да убеди съпартийците си да включат негови идеи в новата платформа на демократите.

В лагера на републиканците милиардерът Доналд Тръмп спечели и в петте щата:

Най-добрият начин да победиш системата е да имаш вечери като тази с рекорден брой гласове, с рекорден брой делегати. Ще използвам аналогия с бокса. Когато един боксьор нокаутира друг боксьор, не ти трябва да чакаш за решението

След триумфа си Тръмп значително намали шансовете на вътрешнопартийната си опозиция. Засега основният метод на опонентите му идва от споразумение между Тед Круз и Джон Кейсик. Малко преди поредните предварителни избори двамата се договориха да не се конкурират в някои щати и така да мобилизират повече гласоподаватели за един от тях, за да създадат условия за победа спрямо Тръмп.

Смятаната за закъсняла стратегия би могла да повлияе, но коментарите са, че съществуващата голяма преднина на милиардера го прави потенциален победител в спора за номинацията на републиканците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна