Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тероризмът е проблем номер едно за всички според руския министър на отбраната

| обновено на 27.04.16 в 13:34
Снимка: Николай Кръстев

Борбата с тероризма е основното предизвикателство пред света, бяха категорични в изказванията си висшите правителствени представители на Русия, които формират политиката й в сферата на сигурността и международните отношения.

Според домакина на срещата, министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, тероризмът се е превърнал в проблем номер едно за всички. Нагледни са примирите, според него, със свалянето на руския пътнически самолет над Синай в Северен Египет в края на миналата година, последвалите терористични атаки в Европа през последните месеци, както и разрастването на тероризма в Близкия изток, където редица страни са на ръба да загубят държавността си. Според Шойгу загриженост предизвиква и ситуацията в Афганистан.

Тазгодишният фокус на влиятелния московски форум, освен борбата с тероризма, е посветен и на проблемите в Азиатско-тихоокеанския регион.

Външният министър Сергей Лавров в словото си обърна внимание на постигнатото през последната година, като каза, че рисковете остават и призова международната общност да даде възможност на сирийските кюрди да участват в преговорите в Женева. Той разкритикува действията на Пхенян и изпитанията на ядрената му програма, казвайки, че е илюзорно Северна Корея да получи статут на ядрена държава.

Според двамата руски висши правителствени представители диалогът в тази област между Русия и Европа и Алианса се намира в задънена улица и на много ниско равнище. Според тях проведеният диалог на Съвета Русия – НАТО не е добавил нищо ново и различно в тази сфера.

В работата на форума взимат участие министри на отбраната на 20 държави от цял свят, между които Иран, Китай, Пакистан и други, както и началници на генералния щаб на редица армии и експерти по сигурността от САЩ и Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна