Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики Четвъртък е. Боядисваме великденските яйца

Снимка: БГНЕС
Днес е Велики Четвъртък. С богослужения през целия ден Православната църква напомня за основни евангелски събития. По древна църковна традиция на Велики четвъртък се извършва последованието "Умиване на нозете", което възпоменава извършеното от Господ Исус Христос умиване на нозете на Светите апостоли на Тайната вечеря. Така Исус Христос напомня на апостолите и на всички християни да бъдат смирени, кротки и търпеливи, винаги в помощ на другите.

Днес се причестяват вярващите, които са спазвали великденския пост. Вечерното богослужение е посветено на изкупителните Христови страсти.

С благословението на патриарх Неофит, днес в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" се извърши богослужебното последование "Умиване на нозете на апостолите" на 12 деца от Първо помощно училище в София.Снимка

Във фолклорните традици, свързани със Страстната седмица, на Велики Четвъртък се боядисват великденските яйца.

Според църковното предание, началото на боядисването се поставя от Света Мария Магдалена. Тя била повикана в Рим от император Тиберий, който се заинтересувал от Месията Иисус. Имало обичай да се носи подарък на императора, но, поради бедността си, Мария Магдалена му занесла само едно бяло яйце. По чуден начин, то почервеняло, когато тя свидетелствала за Христовото Възкресение.


В чукането на яйцата също има символика, казва отец Силвестър, председател на църковното настоятелство в храма „Св. София“ в Сливен. Тя пресъздава отварянето на гроба на Иисус Христос.

Боядисването на великденските яйца и до днес радва малки и големи.

В Плевен, ученици ще боядисват яйца в творческа работилница, организирана от Регионалния исторически музей. Етнографите са подготвили и филм за интересни български традиции.

В Катедралната църква "Рождество Богородично" във Велико Търново митрополит Григорий ще освети три хиляди великденски яйца и триста козунака. Те са осигурени от община Велико Търново и фирми-спонсори и ще бъдат раздадени на миряните, които ще посрещнат Възкресение Христово  в средновековната крепост Царевец.

Информация на кореспондентите на БНР във Враца, Плевен и Велико Търново.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна