Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел ще следи дали членките с ядрени централи в ЕС системно проверяват сигурността им

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От следващата година Брюксел започва да следи дали държавите с ядрени централи в Европейския съюз системно проверяват сигурността им.

Според европейска директива за ядрената безопасност, приета след аварията в японската Фукушима, операторите на АЕЦ са длъжни да провеждат тестове за сигурността поне на всеки 10 години, обясни говорителят на Еврокомисията Якуб Адамович:

От догодина Комисията ще проверява дали държавите-членки са изпълнили задълженията си относно новите и вече съществуващи атомни централи.

Парламентът на Белгия днес се отказа да изслуша представители на Германия относно опасенията на Берлин за две белгийски централи. През седмицата медиите цитираха писмо на Германската агенция за ядрена безопасност, в което се призовава за временното спиране на белгийските реактори в централите Доел и Тианж. Белгийските власти обаче твърдят, че блоковете отговарят на „най-строгите изисквания за сигурност“. В същото време правителството в Брюксел реши да раздаде йодни таблетки срещу радиоактивно отравяне на цялото население в страната, а не само на живеещите около белгийските АЕЦ. Разширяването на периметъра на 100км е предпазната мярка  срещу евентуални рискове от атомни централи в „съседни европейски страни“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна