Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Велика Събота

| обновено на 30.04.16 в 11:35

Според календара на Православната църква, днес е Велика Събота, последният ден от Страстната седмица преди Христовото Възкресение. Богослужението започва от сутринта и продължава и вечерта.

Всяка година на Велика Събота, на Божи гроб, от небето, в ръцете на Йерусалимския патриарх, слиза Благодатният огън. Този огън, в първите минути след запалването, има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Тайнството е неразгадано. По стара традиция само православните получават небесния огън и го предават на другите християнски вероизповедания.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е присъствал на чудото, го определи като безспорно:

Той е бил като едно свидетелство за Христовото Възкресение и ще бъде едно чудо, което ежегодишно съживява, вдъхновява, загрява църквата и слиза само при православните. Историята го показва, това е факт, слиза и слава Богу, че Бог е милостив и дай Боже да слиза. Всеки, който в първите моменти се е докоснал до този огън, действително усеща неговата благодатно присъствие. Няма как да се опише, думите са слаби. Затова е чудо, защото човек не може да го възприеме с разума си, но може да го възприеме със сърцето си. Много хора намериха изцеление, много хора се запазиха от смърт чрез този огън. Приемането, посрещането на отделни хора на Благодатния огън, докосването до него, ги запазва от лоши обстоятелства.

Делегация, водена от Браницкия епископ Григорий, викарий на Патриарха, ще донесе свещения огън от Йерусалим. Той ще бъде разпространен по всички храмове в страната.

В 23:30 часа в храм-паметника „Александър Невски“ започва предпасхалното богослужение. То ще се води от Патриарх Неофит. Минути преди полунощ, при загасени светлини в храма, Негово светейшество ще изнесе от светия олтар свещи, запалени от йерусалимския огън и ще призове всички да дойдат и получат светлина. След това Патриархът, заедно с клира и народа, се отправя към площада пред храма, където точно в полунощ ще обяви Христовото Възкресение. Вечерното богослужение за Възкресение Христово ще бъде излъчено пряко по програма "Хоризонт". 

Същевременно на Велика Събота, в патриаршеската катедрала, в 11:30 часа, ще бъде посрещната иконата „Света Богородица - Всецарица”. Тя е осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналът. Вярва се, че иконата е чудотворна и помага на болни хора. Тя ще престои в катедралата до 2 май, когато Църквата чества паметта на Цар Борис, Покръстител Български. След празничната Литургия на 2 май, иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския манастир, където ще остане.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна