Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истанбул посреща Великден и Първи май със засилени мерки за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската екзархия в Истанбул, този най-български дом в града край Босфора, е готова за посрещането на Великден - един от най-големите християнски празници, кулминацията на който ще бъде тази вечер.
В 22 часа тази вечер ще започне службата за Първото Възкресение, в полунощ ще се извърши традиционното обикаляне със свещи в двора на Екзархията, каза свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков.
По думите на председателя на българското църковно настоятелство Васил Лиязе общността на истанбулските българи, а също български туристи и други гости, които са дошли специално за великденските празници ще присъстват на тържествената служба за Първото Възкресение в българската Екзархия в квартала Шишли.
От областната управа на Истанбул съобщиха, че са засилени са мерките за сигурност около християнските църкви в Истанбул, където хиляди православни ще отбележат тази нощ Христовото Възкресение.
24 500 турски полицаи са мобилизирани от днес, за да охраняват сигурността на мегаполиса Истанбул във връзка с  утрешния първи май Международния ден на труда. Стотици полицаи ще бъдат разположени във всички квартали на града. Градският транспорт ще се движи нормално, но някои булеварди и улици ще бъдат блокирани за движение. Хеликоптери по въздуха ще наблюдават за сигурността, информираха от истанбулското валийство.
Целта е да не се допуснат сблъсъци, както в ставаше в предишни години на централния площад Таксим, който е емблематичен за турските синдикати. На този площад по време на първомайската демонстрация през 1977 г. бяха убити около 30 работници и правителството забрани провеждането на първомайски митинги на Таксим.  
Със съгласието на водещите синдикати, които са организатори на утрешния голям първомайския митинг, той ще се проведе в квартала Бакъркьой на брега на Мраморно море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна