Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кения запали най-голямата клада от слонова кост в света в знак на протест срещу бракониерството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Кения Ухуру Кенята запали най-голямата клада от слонова кост в света като символичен протест на африканската страна срещу бракониерството на слонове, съобщиха информационните агенции. 105 тона от "бялото злато" бяха събрани в единайсет огромни купчини в националния парк Найроби и се очаква да горят в продължение на няколко дни. Количеството се равнява на бивните на 6 700 слона и е конфискувана от властите незаконно добита слонова кост. "Височината на кладата бележи силата на решимостта ни," каза президентът Кенята при запалването.
Посланието ни е пределно ясно. Повечето от тези бивни принадлежат на слонове - брутално убити заради тях. Искаме бъдещите поколения кенийци, африканци и целият свят да могат да се радват на величието и красотата на тези животни.
Критиците на мярката смятат, че с унищожаването на слоновата кост, цената й на черния пазар ще се вдигне и това само ще окуражи бракониерите. 
Според президента Кенята избиването на слонове в Африка е равносилно на убийство на туризма. Близо 30 000 слонове биват убивани всяка година заради бивните им. Природозащитници предупреждават, че африканските слонове вече са застрашени от изчезване, и ако не се вземат мерки това може да се случи до няколко десетилетия. 
Любовта на хората към слоновата кост датира от хилядолетия. Тя се дължи на прозрачната красота на материала и лекотата с която се обработва.    

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени