Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терористичен атентат в Газиантеп, има жертви и ранени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичен атентат в град Газиантеп, Южна Турция, причини смъртта на един полицай и рани 13 души, 9 от които полицаи. Валията на града информира, че нападението е било извършено с кола бомба, а експлозивите са били детонирани отдалеч.

Взривът е избухнал пред полицейски участък в града в сутрешните часове. Парчета от взривения автомобил са се разлетели и са поразили минаващи наблизо хора, а също са нанесли повреди на участъка и сградите в околността. Наблизо се намирали областната управа и други официални учреждения. Предполага се, че целта е била и те да бъдат засегнати.

Валията не съобщи кой е извършителят или извършителите на атентата. Разследват се няколко версии. Счита се, че може да е дело на терористи от ислямистка Деаш или на кюрдска групировка.

Съвпадението на атентата с днешния Първи май, в който много хора са навън, не е случайно. Целта е да се всее страх у хората, те да не излизат навън, заяви ръководител на един от турските синдикати.

В Истанбул, в квартала Бакъркьой, при засилени мерки за сигурност започнаха честванията на Първи май - Международния ден на труда. Над 24 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на града. Метрото в центъра на Истанбул, на площада Таксим, бе спряно от движение. Хиляди хора се стекоха на големия площад в квартала Бакъркьой, където участват в манифестацията, организирана от турските профсъюзи.

Турският премиер Ахмет Давутоглу в специално обръщение поздрави турския народ по случай Първи май.

Митинги и манифестации се провеждат и в Сакария, Чанаккале и други градове на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна