Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Грийнпийс" публикува поверителни документи от проекта на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС

| обновено на 02.05.16 в 08:43

Неправителствената организация "Грийнпийс" (Greenpeace) публикува в понеделник 248 страници поверителни документи от проекта на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС (TTIP). Тези страници „потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата”, които би представлявало това споразумение, според Грийнпийс.

Според холандския филиал на „Грийнпийс”, който се е добрал до документите, те са две трети от текста на договора към началото на 13-ия кръг на преговорите и обхващат тринайсет глави от този договор, наричан още ТАФТА (Transatlantic Free Trade Area - TAFTA). Очаква се документите да бъдат пуснати в интернет в 12 часа (бълг.вр.) на 2 май.

"Тези документи потвърждават това, което ние казваме отдавна”, увери директорът на европейския отдел на „Грийнпийс” Йорго Рис. Според него „договорът ще постави интересите на големия бизнес в центъра на процеса на политически и законодателни решения в ущърб на проблемите на околната среда или общественото здраве".

От средата на 2013 г. бизнес и политическият елит на САЩ и ЕС опитват да постигнат споразумение, което би трябвало да премахне търговските и регулаторни бариери. Това споразумение обаче среща нарастващата съпротива на гражданското общество и някои от политическите лидери.

Въз основа на съдържанието на документите „Грийнпийс” твърди, че текстът предвижда премахването на правило, което позволява на народите да "регулират търговията" да "защитават живота и здравето на хората, животните и растенията". Търговията няма да се подчинява на целите за намаляване на емисиите на CO2 и "принципа на предпазливост" се забравя, уверява неправителствената организация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна