Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организизират митинг срещу насилието заради сбиването в Раднево

Снимка: БГНЕС

Напрежението след вчерашния побой между роми и българи в Раднево ескалира. В 17 часа започва среща между кмета и председателския съвет на местния парламент с полиция и прокуратура, а от 20 часа е обявен митинг срещу насилието. Кметът на Раднево Теньо Тенев заяви за "Хоризонт“, че в рамките на последните 20 дни има три подобни случая.

Сбиването между участниците в пререканието на пътя по повод отнето предимство става 30-40 минути по-късно. Тримата пострадали българи се намирали пред фитнес зала в центъра на града, когато пристигат четирима роми с кола, обяснява говорителят на окръжната прокуратура и заместник-окръжен прокурор Нейка Тенева:

Всеки от тях носи бухалка или дървена сопа, нападат тримата пострадали и започват да ги бият.

Тримата пребити мъже са с тежки трамви. Единият е с линейно счупване на черепа, другият с прободна рана в горната лява част на гърба, която засяга и белия дроб, третият е с комоцио. След претърпяна операция в Университетската болница в Стара Загора мъжът с прободната рана е бил с опасност за живота. В момента и тримата са стабилизирани, но не са в състояние да бъдат разпитани. Четиримата биячи са задържани за 72 часа. До края на деня ще им бъдат повдигнати и обвинения за опит да бъдат убити двама души. Затова законодателят предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. Участниците в митинга се самоорганизират във фейсбук групата "Истината за Раднево“, където освен въпроси "Има ли полиция и съд в тази държава?“ се срещат и немалко националистически призиви.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна