Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Америка трябва да диктува условията в Транстихоокеанското търговско споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Америка трябва да пише правила. Америка трябва да диктува условия. Другите страни трябва да играят по правилата, които установяват Америка и нашите партньори,  казва американският президент Барак Обама по повод Транстихоокеанското партньорство в редакционна статия за вестник "Вашингтон поуст".

Обама пише, че Съединените щати трябва да изпреварят Китай в създаването на икономическа организация на страните от тихоокеанския регион. По думите му Китай не губи време и вече свика среща в Австралия на 15 държави от региона, на която беше сключено споразумение за създаването на Многостранно регионално икономическо партньорство. Това споразумение ще е пречка за американските производители и търговци, пише Обама, и затова Америка трябва да договори Транстихоокеанското партньорство, което обединява 12 страни, представляващи около 40% от световната икономика, и гарантира на частните компании възможността при равни условия да се конкурират с държавните фирми. 
В отговор на статията говорител на правителството в Пекин заяви, че правилата за международна търговия трябва да се установят съвместно от всички държави по света, а не да се диктуват от една страна. САЩ показват голяма амбициозност с такива заявления, но страхувам се, че не отчитат дългосрочните перспективи, отбелязва китайската страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна