Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация на йеменското правителство и бунтовниците възобновяват преките преговори

Представители на правителството на Йемен и шиитските бунтовници хусити отново се събират на съвместно заседание, предаде агенция ТАСС като се позова на специалния пратеник на ООН Исмаил улд шейх Ахмед. Ахмед подчерта, че това става възможно благодарение на усилията на страната домакин и на генералния секретар на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив.

В неделя правителствената делегация на Йемен заяви, че преустановява участието си в преките консултации. Тогава Ахмед обяви, че преговорите ще продължат известно време с неговото посредничество. Причина за решението на властите са започналите нарушения на примирието и превземането на най-голямата военна база в Йемен.

В страната от 11 април е в сила прекратяване на огъня между проправителствените сили и хусите, а на 21 април в Кувейт започнаха преговори между страните. Размириците в Йемен започнаха през август 2014 година, а най-активната фаза на конфликта приключи през март миналата година с намесата на т.нар. "арабска коалиция", начело със Саудитска Арабия. По данни на ООН, в резултат на военните действия са убити над 6 400 души, а над 30 хиляди са били ранени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени