Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнени са апартаментите в поразения от гръм жилищен блок в Дряново

Снимка: Личен архив Доброволно формирвание Вълчедръм

Наводнени са апартаментите в жилищната кооперация в Дряново, чийто покрив снощи беше опожарен от паднала върху блока мълния. За справяне с щетите общината ще търси финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. 

Електрозахранването на четириетажната кооперация все още не е възстановено. Хората почистват жилищата си, наводнени от димоотводните шахти, обясни кметът на Дряново Мирослав Семов:
В момента жилищата са използваеми, независимо от тежката ситуация в тях.

Покривът на сградата, който продължава да дими, е унищожен. Нанесени са щети и на таванските помещения. Пожарът,  причинен от паднала върху сградата кълбовидна мълния, беше загасен късно снощи. По думите на кмета на Дряново, овладяването му е станало възможно, благодарение на техниката, която е на разположение на пожарната в Габрово.
Може би трябва да се замисли съответното министерство, за да снабди всяка една община с модерната техника, която бързо преустановява всякаква пожарна интервенция, особено по покривни конструкции и по-високи етажи.

В кооперацията с 36 апартамента, строена преди 50 години, гръмоотводните инсталации не са били проверявани. Според кмета пропуск е липсата на нормативна уредба за ревизирането им.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени