Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Йончева - музата на няколко български композитори

Галя Йончева
Снимка: архив


Предаването ще бъде за Галя Йончева, певица която е оставила траен спомен у всеки, който я е срещал и в театъра, и в живота. Казват, че е една от най-красиви български оперни артистки, вдъхновила създаването на много български творби. Много са ролите, които е изпълнила на сцената - по-големи и по-малки. Записите, които ще чуете са осъществени в различни периоди на кариерата й под диригентството на Васил Стефанов, Борис Хинчев, Иван Маринов и Димитър Манолов.
Първата роля за Галя Йончева е Кейт Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини, а след това тя представя на сцената някои от най-вълнуващите женски образи - Сузана, Мими и Мюзета, Лиу, Адриана Лекуврьор, Чо-Чо-Сан, Лейла, Алиса, Татяна, Флора, Албена, Мария Десислава, Йенуфа - общо 34...
Иначе пътят към сцената е малко криволичещ, но много приятен. Учи пиано от дете и много иска да бъде музикант. Но се оказва, че трябва да завърши икономика, после българска филология задочно. Кандидатства във ВИТИЗ, но е отхвърлена „заради малък глас”. Омъжва се и заминава със съпруга си за Атина, като завършва Атинската държавна консерватория с пеене. След като се прибира в България пет години е стажант-артист в софийската опера. Работи и с проф. Христо Бръмбаров в неговата оперна студиа. Специализира във Виена. Чаровна, лъчезарна, винаги готова да обърне внимание на човека до себе си. Вероятно затова след като приключва с активната си кариера тя издава книга, в която представя чрез интервюта свои колеги. „За да не бъдат забравени”.

Чуйте спомените на Галя Йончева и запис на монооперата „Човешкия глас” на Франсис Пуленк - запис от концерт на 10 януари 1974 г. със Софийската филхармония, диригент Димитър Манолов.

петък, 6 май от 23.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна