Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиримата задържани за насилието в Раднево остават в ареста

| обновено на 05.05.16 в 16:53
Сн. БТА
Снимка: БТА

Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста четиримата задържани от Раднево, които на 2 май пребиха трима мъже пред фитнес зала в града и бяха обвинени в опит за убийство по хулигански подбуди. В съдебната зала адвокатът на обвиняемите Валентин Димитров посочи, че инцидентът между двете групи е бил предшестван от друг случил се на  на пътя, когато над един от задържаните е бил нанесен побой.
Остава засилено полицейското присъствие в Раднево след снощните сблъсъци, при които пострадаха трима полицаи и протестиращи. Голяма част от ромите не са се завърнали в квартала след протестите от последните вечери. Ромският квартал „Кантона“ е пуст. Коли на жандармерията разположени в началото на района, напомнят за конфликта. Ситуацията в града видимо е спокойна, но хората не желаят да говорят за случая. В ромската махала няколко мъже заявиха, че от три дни живеят в постоянен страх. 
СнимкаКметът на града Теньо Тенев очаква законът да бъде приложен и ситуацията в Раднево да се успокои и търси причините за ескалацията за напрежението между роми и българи:
Назад във времето, най-вероятно правораздавателната система не си е свършила работата, за да се получават тези беззакония и безчинства от една група роми, заради които страдат и останалите.


Пред "Хоризонт" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов заяви, че сме много добри в областта на оправданията, да търсим вината у другия и да не разпознаваме собствената си вина в една такава ситуация:

Не може кметът пред камерите да каже, че съдът е виновен, без да каже една дума за това самият той какво е направил. Предполагам, че по време на предизборната кампания е имал добър контакт с циганите.

Много са отговорните. Колко партии се заиграват с циганските гласове? Нито една не се появява, когато има подобен тежък конфликт. Редица фондации прибират пари по европрограми с идеята, че подобряват живота на циганите. Никой не търси тези фондации да види как се изразходват тези средства. Когато има подобен проблем, се говори няколко дни и всичко се забравя до следващия случай.

Бившият МВР-министър попита кой в правителството отговаря за малцинствата и кой ще излезе да обясни какво се случва в Раднево, както и дали нещо е направено при предишните подобни конфликти.

Всички гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени