Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горският пожар в канадската провинция Албърта е засегнал част от летището до град Форт Макмъри

Поражения в гр. Форт Макмъри
Снимка: Радио Канада

Опустошителните горски пожари в Канада, погълнали големи части от град Форт Макмъри в провинция Албърта, продължават да се разрастват и да настъпват на юг. Засегната е част от летището до града.

Огънят, довел до обявяването на бедствено положение в провинцията, вече обхваща територия от около 85 хиляди хектара. Обстановката се усложнява от силните ветрове от север и ниската влажност.

По последни данни на премиера на Албърта Рейчъл Нотли в провинцията действат 49 пожара, 7 от които продължават да са извън контрол.

Над 1600 сгради, сред които и училище, са унищожени в град Форт Макмъри, от който през последните два дни бяха евакуирани над 80 000 души. До този момент няма жертви и ранени в резултат на огъня, който вече се е разпрострял и към северните и източните части на града. Основната задача на пожарните екипи във Форт Макмъри е запазването на инфраструктурата и ограничаване на пораженията.

25 000 души, евакуирани на север от града, ще бъдат транспортирани на юг, за да се гарантира безопасността им, обяви още Нотли.

Междувременно властите издадоха заповед за евакуация на още три селища на около 50 километра южно от града, в които са настанени и част от жителите на Форт Макмъри. Организирано е извозването на местните жители до град Едмънтън, който се намира на около 430 км.

Около 1000 огнеборци, подкрепени от 12 хеликоптера и 17 въздушни танкера, участват в потушаването на пожарите в провинцията. 250 пожарникари се намират само във Форт Макмъри.

Опустошителният горски пожар избухна в неделя, като през последните дни бягащите от стихията жители на Форт Макмъри предизвикаха огромни задръствания по главните пътища на север и на юг. Евакуацията на града е най-голямата в историята на провинция Албърта.

Нефтените компании, в които са заети мнозинството от жителите на района, намалиха временно продукцията си. Като част от мерките за евакуация на местното население бяха затворени и няколко нефтопровода, въпреки че няма опасност от инциденти, тъй като не се намират на пътя на огъня.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна