Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Възстановяването на Палмира е задача не само на Сирия, но и на международната общност

Палмира
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще изпрати в Палмира специален екип от изследователи и археолози, които ще предприемат първи стъпки с екипи към ЮНЕСКО за спасяване и укрепване на археологическия комплекс в древния град в Югоизточна Сирия. Според министъра на културата на Русия Владимир Мединский сега е много важно да се направи проект за възстановяването на Палмира. Възстановяването ѝ е задача, не само на Сирия, но и на международната общност. Затова тук е и посланическа делегация на страните, членуващи в ЮНЕСКО, каза още той, за да видят мащабите на унищоженото в античния град и да вземат необходимото решение. Медински коментира факта, че международната общност крайно пренебрежително години наред се е отнасяла към ИДИЛ и затова трябва да помогне за възстановяването ѝ.

И сирийският министър на културата Исам Халил се обяви за възстановяването на Палмира, казвайки, че това е морален дълг на цялата световна общност и допълни, че Палмира е сърцето на световната култура и цивилизация. Той подкрепи руската инициатива за възстановяване на града и призова тя да бъде подкрепена от ЮНЕСКО. Сирийците искат Палмира отново да стане врата към бъдещето.

Освобождението на Палмира бе отбелязано с концерт на известния Петербургски музикален театър "Мариински", в който участие взе и посоченият от "Панамагейт" виолончелист Сергей Родугин, като укривател на богатството на президента на Русия Владимир Путин. Министърът на културата Мединский обаче отклони въпроса за Радугин и отказа да коментира присъствието му в Палмира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна