Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добринище пазят тайнството на старите празнични ритуали

Снимка: БГНЕС

Жителите и гостите на Добринище очакват с вълнение гергьовденските ритуали и обичаи, които започват рано сутринта и приключват с големи хора на площада. Над 500 мъже, жени и деца обличат народни носии за празника.

Отколешната традиция в Добринище повелява вечерта преди Грергьовден момите да се събират по махали в дома на сгодена девойка. Там те оставят своите китки от свежи цветя, белязани с нишан-пръстенче, паричка, кръстче или друг предмет. Домакинята поставя всички китки в специално приготвения за целта кюп, украсен с бръшлян и здравец. Съдът се оставя да пренощува под разцъфнал трендафил, а върху кюпа момата слага алена престилка, огледало, гребен, пръстен и червено великденско яйце.

Ранната утрин на Гергьовден е огласена от весели подвиквания и песните на момите. Най-вълнуващият момент е раздаването на китките от девойката–годеница. Ако върху огледалото, в което тя първа се оглежда, има роса, значи годината ще е здрава и плодородна. Всяка мома си взима китката и вярва, че наричането ще се сбъдне. Тези ритуали се изпълняват по едно и също време във всяка от махалите, след което всички се отправят към мегдана, за да се хванат на празничното гергьовско хоро.  

От две години кметството в Добринище осигурява и парични награди за групите, които възкресяват и опазват местната традиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна