Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен трибагреник се развя на Бармукбаир над Сливен

Снимка: Бояна Петрова

На Гергьовден български трибагреник с дължина 30 метра и широчина 5 метра се развя над Сливен. Идеята е на сдружение „Свети Георги Победоносец”, което организира  и празничен събор. Знамето, издигнато на Бармукбаир над Сливен, е изработено от жени от сливенския женски затвор и е опънат по пътя към мястото, където сдружението организира празника „ Хубав ден, Гергьовден”. 

Програмата край параклиса „Свети Георги”, на който е наречена и местността за разходки над Сливен, започна с водосвет и кръщение на едногодишната Гергана. 

Целта е да се създаде традиция на този ден сливенци да се събират и заедно да се връщат към корените си, заяви Георги Балулов от името на инициаторите. Балулов е човекът, който в последните две години безвъзмездно възстанови знаковите за стария град Гюр чешма и Сухата чешма. От сдружението разчистват храстите и тревите край параклиса „Свети Георги“, за да изградят кътове за отдих с пейки и беседки за екскурзиантите на мястото, от което се открива уникална гледка към Сливен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна