Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун приветства ядрения опит на Северна Корея като изключителен успех

Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун откри конгреса на управляващата Корейската трудова партия като приветства историческия ядрен опит, проведен през януари, съобщи Би Би Си. В речта си, която произнесе пред 3 400-те делегати Ким заяви: Нашите военни извършиха с успех тази година първото изпитание на водородна бомба, което е историческо събитие в 5000-те години история на нашия народ.
Той подчерта, че страната е постигнала безпрецедентни резултати и огромни успехи при провеждането както на изпитанието на ядрено оръжие, така и при изстрелването на ракета със спътник. Севернокорейският лидер посочи, че изстрелването на балистична ракета с голям радиус на действие е показало и силата на страната му. 
Това е първият конгрес на партията от 36 години насам и е възможност за Ким Чен-ун да затвърди властта си, коментира Би Би Си. Над 100 чуждестранни журналисти бяха поканени за събитието, но не бяха допуснати в Дома на културата в центъра на Пхенян. Речта на лидера беше излъчена по държавната телевизия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна