Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрастват се горските пожари в канадската провинция Албърта

Снимка: Полицията в Албърта

Опустошителните горски пожари в Канада, погълнали големи части от град Форт Макмъри в провинция Албърта, продължават да се разрастват извън населени територии. По последни данни огънят, довел до обявяването на бедствено положение в провинцията, все още е извън контрол и вече обхваща територия от около 100 хиляди хектара. Над 1600 сгради бяха унищожени във Форт Макмъри през последните три дни. Евакуацията на града е най-голямата в историята на провинция Албърта.

Днес започна превозването със сухопътен и въздушен транспорт на 25-те хиляди жители на града, които бяха настанени във временни убежища. Снощи премиерът на Албърта Рейчъл Нотли обяви, че релокацията е необходима, за да се гарантира безопасността на гражданите и да се осигури по-добрият им достъп до хуманитарни и здравни услуги в градове като Едмънтън и Калгари. Властите ще работят за осигуряване на по-постоянен подслон на над 80-те хиляди евакуирани жители на Форт Макмъри през следващите няколко седмици. Кабинетът на Албърта ще заседава по-късно днес, за да обсъди предстоящите мерки.

Досега няма информация за ранени и загинали в пожарите. Единствените потвърдени жертви са 16-годишно момиче и 19-годишно момче, загинали при тежка катастрофа по време на евакуацията на града в сряда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна