Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ралчев: ЕС трябва да се заеме решително с уреждането на конфликта в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ердоган за пореден път показва, че не е склонен на отстъпки и няма да позволи ЕС да променя правилата, по които се развива неговата представа за Турция. Фактът, че той следва много стриктен дневен ред в елиминиране на политически опоненти както вътре в партията, така и хора, които в даден момент са подпомагали партията, сега отстраняването на Давутоглу от власт – всичко това показва, че той изключително праволинейно следва своята линия на поведение и почти не могат да бъдат забелязани каквито и да е било компромиси и отклонения при него. Това каза за предаването "Събота 150" преподавателят по международни отношения в УНСС доц. Пламен Ралчев.

Струва ми се абсолютно неоправдано като очакване ЕС да се смята, че налагайки някакви условия на Турция, те ще бъдат спазвани от тук нататък.

Според доц. Ралчев Ердоган е твърдо решен да извива ръцете на Европейския съюз докрай колкото може повече, защото това е единственият му ход в момента:

Той си дава сметка, че без Турция ЕС е изключително уязвим, без Турция европейските държави не могат да се справят с бежанския и мигрантския проблем. И това дава на Ердоган един картбланш да поставя едва ли не колкото си поиска нули в чека, който ЕС вече е подписал.

Европейският съюз не може без Турция, но ЕС сам си е виновен, че се постави в такава зависима ситуация от Турция, каза още доц. Ралчев:

Дълги години на изчаквания, дълги години на колебливост... Въобще европейската позиция продължава да бъде изключително колеблива и по отношение на имиграционния натиск към Европа в момента, и по отношение на някои стратегически ходове, които трябваше още преди години да бъдат предприети по отношение на кризата в Сирия.

Докато не се намери някакво трайно решение за ситуацията в Сирия, докато не се стабилизира Ирак, от там насетне нищо хубаво не може да очакваме в Близкия изток, а това ще се отрази след известно време в Турция.

Ако наистина Турция се окаже неспособна да се справи с поемането на такова огромно количество хора, които идват отвътре, ако ЕС каже: „Ние няма да приемаме повече“, Турция вече наистина ще бъде притисната в стената и тогава ще е много трудно на Ердоган да следва тази политика на твърдост спрямо ЕС, защото тогава ще разбере, че наистина трябва да си партнира много по-сериозно с ЕС и да бъде много по-отстъпчив, заяви още преподавателят в УНСС доц. Пламен Ралчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна