Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е блокирана втори ден от обща стачка

Снимка: БТА

Цяла Гърция е блокирана втори пореден ден заради общата стачка в страната. Протестът е заради проектозакона за икономии и реформи в осигурителната система.

В парламента се обсъжда проектозаконът, а гърците протестират в цялата страна. Всички опозиционни партии обвиняват правителството в преврат, защото внесе за обсъждане по експресната процедура закона с икономическите мерки и промените в осигурителната система. Депутатите искат извънредно изслушване на финансовия министър по проектозакона.

Започват и масови демонстрации в цяла Гърция. Предупреждават депутатите, че който подкрепи мерките, не е желан в избирателните райони.

Синдикатите успяха не само да блокират страната и особено транспорта с тридневна стачка, но и да организират хиляди гърци да протестират. Фермери от цялата страна пристигат пред парламента, за да участват в демонстрациите. С плакати недоволни гърци окупираха офисите на управляващата партия "Сириза" и искат оставки на депутатите.

След съобщението, че утре ще останат затворени всички бензиностанции, има опашки пред много от тях, за да зареждат с бензин. От островите продължава прехвърлянето на туристи с извънредните полети. Нито един ферибот няма да се движи до вторник, съобщиха от синдиката на моряците. Все още на островите има туристи, които не са намерили места в извънредните полети. Други са с автомобилите си и чакат прекратяване на стачката в морския транспорт.

Железопътният транспорт също е блокиран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна