Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масови демонстрации заливат Гърция, за да повлияят на вота на депутатите

Снимка: БТА

В Гърция е ден на масови протести - под силния натиск на общественото мнение депутатите обсъждат програма с мерки и промени в осигурителната система.

Вотът е кризисен, защото ако народните представители не подкрепят мерките - кредиторите спират финансирането на Атина и правителството подава оставка.

Отношението на гърците към промените е видимо от масовите демонстрации, които заливат страната. Протестират навсякъде. Стачката е пълна, а страната - блокирана.

"Няма да допуснем да се приложи закона!", "Не го гласувайте, предатели!“ са само част от плакатите на демонстрантите. С червени знамена и възгласи "Продадохте Гърция“ синдикатите отново показаха сила да вдигнат всички на протести, като предупреждават депутатите, че който гласува в подкрепа на мерките, за него е "нежелателно“ да се връща в избирателния район.

От дебатите в парламента до момента е видимо, че управляващата коалиция трябва да разчита само на своите депутати, защото цялата опозиция е против закона.

Продължава блокадата в транспорта - не се движат влакове и фериботи. Градският транспорт работи в часовете на демонстрациите, но бензиностанциите са затворени.

Протестите ще продължат през целия ден. Парламентът остава под блокада до гласуване на закона късно тази вечер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени