Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще изпълни изискванията на ЕС, необходими за визова либерализация

| обновено на 09.05.16 в 15:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция ще разработи необходимите политики за визовата либерализация с Европейския съюз и ще ги изпълни съгласно последните изказвания на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това обяви турското външно министерство, след като в петък Ердоган разкритикува Съюза, защото иска от Турция да промени законите си в областта на тероризма, за да отговори на политическите критерии за визова либерализация.

Турското външно министерство обяви също, че към момента страната е приела обратно 386 мигранти, включително 14 сирийци, докато 125 сирийски граждани са били разселени в Европа съгласно споразумението с Европейския съюз за мигрантите.

Малко след съобщението на външното министерство и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментира визовия въпрос. Той изрази надежда, че разрешаването на безвизово пътуване на турски граждани в Шенген ще ускори преговорите на страната за членство в Европейския съюз.

Надявам се, че визовата либерализация ще бъде положителна стъпка при изпълняване на направените обещания и ще ускори процеса по приемане, посочи Ердоган в изявление. Той отново потвърди, че членството на Турция в Съюза е стратегическа цел за Анкара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна