Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Петното на Роршах" представя Цветанка Еленкова

Литературен салон "SPIRT & SPIRIT" в клуб "Петното на Роршах" представя Цветанка Еленкова. "Увеличение четиридесет" е книга проект, за която редакторът на книгата Яна Букова пише: Това е едно изследване и разследване в дълбочината на нещата – фотоувеличението прониква през епидермисния слой на действителността и открива скрити сродства, плаващи смисли, асоциативни пластове на знание. Текстът търси, напипва и споделя метафизиката под повърхността, красивия ред на света по-дълбоко от погледа. Авторката ще бъде представена от Александър Секулов. 

Началото е в 19 часа.

Цветанка Еленкова е родена в София през 1968 г. Поезията ѝ е превеждана на тринайсет езика. Публикувала е в престижни списания в САЩ и Великобритания. Преводач е на стихосбирки от Богомил Гюзел, Реймънд Карвър, Розалия де Кастро, Лоис Перейро, Мануел Ривас, Фиона Сампсън и Джонатан Дън, както и на редица гръцки поети в литературния печат – Ангелос Сикелянос, Такис Синопулос, Никос Карузос и др. 

Преводът ѝ на четирима средновековни индийски поети Слова за Шива е бил номиниран за Националната литературна награда "Христо Г. Данов", а стихосбирката ѝ "Изкривяване" за Националната награда за поезия "Иван Николов". Тя е съставител и редактор на антологията "На края на света: Съвременна поезия от България".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна